2019. október 8.


Mint köztudott – nemcsak helyben, de még a környező településeken is –, Biatorbágy Pecatónál sokszínű, összetartó, egy nemes célért megmozdulni kész csoport alakult ki. A személyes kapcsolatokon túl az elsődleges kommunikációs csatorna az „Ilyen ez a Pecató” zárt Facebook csoport lett. Az elmúlt több mint egy év alatt mi, a csoportban részt vevő lakosok kizárólag saját pénzünkből, saját munkánkkal próbáltuk szebbé varázsolni a tó környékét és a közösségi területeket. Emellett számos közösségépítő rendezvényt is szerveztünk. A jövőben sem tervezzük másként.
Egyetértünk abban, hogy a jövőbeli célok elérése érdekében óriási jelentősége van egy civil szervezetnek, és maximálisan egyetértünk a Biatorbágy Pecatóért Egyesület alapszabályában lefektetett célkitűzésekkel is. Azonban az egyesület jelenlegi működésével nem vagyunk megelégedve.
A személyes beszélgetésekből kiderült, hogy a pecataviaknak az egyesület tevékenysége sajnos még most is ismeretlen és átláthatatlan, ezért nem szándékoznak csatlakozni. Sőt, sokan egyáltalán a létezéséről sem tudnak. Támogatás hiányában pedig az egyesület sem tudja ellátni valódi érdekérvényesítő szerepét, ahogy a helyiek segítését, támogatását sem. Ördögi kör.

A változás a levegőben lógott. A rendszeresen a közösségért tevő, és megmozdulni hajlandó lakosok – akik között egyesületi tagok is vannak –, körében a jelenlegi vezetés bizalmat veszített. Úgy éreztük, érdemes lenne másokat jelölni a vezetőségbe. Először baráti úton próbáltuk elérni a változást, ami jól indult, de aztán a vezetők pálfordulásával a kezdeményezés kudarcot vallott, sőt, talán még nagyobb lett a szakadék az egyesületi vezetés és a közösség között.
Ezért a Pecatóért Egyesület tagjai közül néhányan a jövőben bizalmatlansági indítványt nyújtunk be a vezetőséggel szemben, és hivatalosan kérjük visszahívásukat. Ezzel egy időben meg is jelöljük a támogatott új elnökségi tagokat Hattinger Balázs, Sipos Márta és Schilling-Párhon Lili személyben.
Változtatnánk az egyesület működésén, hogy ne egy szűk kör (jelenleg kettő fő) döntsön a pecataviak életét érintő kérdésekről, hanem a tagok aktívan vegyenek részt a munkában – ki-ki lehetőségéhez, tudásához mérten.

Ha kérdés merül fel a közösség elmúlt időszakban végzett munkájával kapcsolatban, vagy a jövőbeni tervekről szeretne tájékoztatást bármely pecatavi kapni, akkor kérdezzen bátran a pecataviosszefogas@gmail.com címen, ahol a támogatott személyek válaszolnak a kérdésekre.
De mi úgy is mindent kommunikálni fogunk.

Biatorbágy, Pecató, 2019. október 8.

Égő Ákos
Egyesületi és közösségi tag