2018. október 23.


1956. október 23-ról ma már minden magyarnak a 20. századi hazai történelem egyik legmeghatározóbb eseménye, az 1956-os forradalom és szabadságharc jut eszébe.
De a pecataviaknak 1956 ősze egy másik szempontból is jelentős időszak, ugyanis polgári összefogásból ekkor készült el a Benta-patak felduzzasztásából kialakított pecatavi horgásztó.
A biatorbágyi horgásztó születéséről részletesen Környei István: BIATORBÁGYI horgász KRÓNIKA című könyve számol be, egy régebbi írásban a pecato.hu oldalon összefoglaltam a lényeget. De lakik itt olyan pecatavi lakos is, aki ott volt a tó születésénél.

Az 1956-ra jellemző összefogás a tó születésétől kezdve végigkísérte az itt élők életét. Összefogásból született meg a villany, a később elbontott gyalogoshíd, az autós híd. És összefogással építették azt a kevés aszfaltos útszakaszt is, ami most is látható a tó körül. Összefogás segítette egy bajba jutott pecatavi szomszédunkat, amikor leégett a háza.
A világ sokat változott azóta, és rá kellett jönnünk, hogy leginkább magunkra számíthatunk. Így lakossági összefogással próbáljuk élhetőbbé tenni környezetünket, javítjuk azutcákat, kátyúzunk, készül a közösségi tér. Egy-egy akcióra, utcák és lakossági csoportok fognak össze, van, aki anyagilag, van aki két keze munkájával támogatja a közösséget.


Az 1956-os alapítás évfordulójára ismét egy nagyszerű dolog született. Talán a legnagyobb tömeget megmozgató gyűjtés indult, aminek hatására gyakorlatilag három nap alatt összegyűlt a kívánt összeg, amiből mindössze két nap alatt 15 helyi lakos áldozatos munkájával elkészült az egyik várva-várt fedett pecatavi buszváró.

Fogadják szeretettel, használják, vigyázzanak rá! 

(2018. 10. 23. - Égő Ákos) 


Frissítés:Az építés képekben és egy rövid összefoglaló a szervező Schilling-Párhon Lili Facebook oldalán:
https://www.facebook.com/mateparhon.lili/posts/1984007108330270