2019. május 13.


2019-ben is meghirdette a Biatorbágyi Önkormányzat a Összefogás Építési Alapból igényelhető támogatás pályázatot. Ennek keretében igényelhető maximum 1 millió forintból közösségi érdekeket szolgáló, lehetőleg felújító vagy építési projekteket kell kivitelezni. Pályázatonként legalább három család összefogásával 10% önrészt kell vállalniuk a pályázóknak. Pecatónál az elmúlt években ilyen pályázat keretében valósult meg a közösségi tér, az alapból igényelt pénzből készületek az információs táblák, nem beszélve az utcák murvázásáról, rendbetételéről.

Idén nagyon aktívak voltak a helyiek, és több pályázatot is beadtak.

A Biatorbágy Pecatóért Egyesület – elsősorban a terület biztonságát szem előtt tartva – két anyaggal is pályázott. Az egyik pályázat a legégetőbb probléma, a Repkény utcai napelemes közvilágításáért készült. Az 1 milliós keretbe csupán 2 darab, 6 m magas, egykaros, 24 W (3340 lm) teljesítményű napelemes kandeláber fér bele, de első lépésnek ez is csodálatos lenne. A másik pályázat a közterületi kamerák telepítéséért készült. Az igényelt összegből (762 150 Ft) 2 darab, távfelügyeleti rendszerrel ellátott, internetes csőkamerát telepítenénk. A távfelügyeleti rendszer 1 éves üzemeltetési költsége is belefér az összegbe.


Schilling-Párhon Lilla a Kertbarátok terére tervezett közösségi és turista pihenő-és kilátó pontra nyújtott be pályázatot. Az akadálymentesített  másfél méter magas, 15 négyzetméteres, fedett akácfa építményen kialakított kis asztalnál nem csak az itt élők, hanem turisták is megpihenhetnek.


A Hold utca felújítására és teljes aszfaltozására ideán Moldován Róbert szervezésében négy pályázat született 35 helyi lakó támogatásával. Ha összejön, akkor felújítanánk a kátyús régi utat és aszfaltos út vezetne a Holdon végig a dombtetőre.

A Horhos utca és környéke sem maradt ki. Az utca felső felének aszfaltozására Sípos Márta 5 pályázatot adott be 15 utcában lakó támogatásával. A Hold utcától a Tövis utcáig 5 cm vastag aszfaltutat szeretnének.

A meredek Tövis utca rendbetételére is pályázott egy helyi lakócsoport. Zúzottköves javítás, tömörítés, szintemelés, a későbbi aszfalt út előkészítése szerepel a pályázatban.
Tudomásom szerint a Karó és a Szél utca javítására is pályáztak, de sajnos arról bővebben nem tudok.

Egy egész utca pályázott a Bíbor és a Barackos utca rendbetételére Pecoll József szervezésében

Szántay Roland  három családdal együtt 978 000 forintra pályázott a Szirom utca felújítására. 320 m hosszban teljes murvázás, a földutas szakaszokon betondarálékos alapozás és murvázás a cél.

A fentiekből is kiderül, hogy a pecataviak ismét aktívan tesznek környezetük javításáért, szépítésért. Remélem – ahogy tavaly is –, az Önkormányzatnak sikerül elkülöníteni több pénzt az összefogásra, ezáltal minden pályázat nyer és megvalósulnak az álmok.

(2019. 05. 13. - Égő Ákos)